Вече си направил първите стъпки в готвенето и си се научил как да приготвяш любимите си ястия. Но да хапваш паста всеки ден не е толкова вкусно и полезно, колкото ти се иска, нали? Спокойно! Не уменията, а креативността в кухнята е най-силният ти помощник за разнообразно меню.
Следването на рецепта не звучи като творчески процес, но това далеч не е така. Първо разбери какво всъщност ти се хапва. Може би нещо зеленчуково, без месо? Може би здравословен десерт с нестандартни продукти като черен боб или авокадо? Може би разядка, която да споделиш с приятели на следващия пикник в парка? Започне ли човек да търси, се изненадва колко много рецепти от различни краища на света може да открие, а вкусовите комбинации са безброй. Когато правиш тестове, трупаш знания за подправки, за малки трикчета, за логиката на готвене и за създаване на наситени вкусове.
Имаш ли основата, веднага получаваш и свобода сам да измисляш рецепти. В тази блог статия ще споделим няколко снак тайни, чрез които можеш да развихриш въображението си:
1. Избери 1 сезонен продукт и се предизвикай да го сготвиш
Пробвал ли си да блендираш авокадо с какао и мед? Или вместо традиционната закуска с Пита Лимец и фъстъчено масло, намажи с домашно приготвено бадемово масло и добави боровинки/ягоди. Зеленчуците, които трябва да се сготвят, са още по-интересно предизвикателство. Препоръчваме ти да опиташ рецепта за броколи с дресинг от кашу и лимон. Чудесна е!
2. Извади 3 неща от хладилника/шкафа с продукти и ги комбинирай в ястие
Колкото и разнородни да са те, не се отказвай. Потърси дали вече не е измислено нещо именно с тези продукти и тествай. Освен вкусово, помисли и за текстурата. Пита Лимец, например, лесно може да бъде натрошена и използвана в гранола миксове.
3. Направи си собствен микс от подправки
Не е необходимо да се придържаш към миксовете, които има в магазина. За подправки като къри, което се използва в индийската кухня, няма универсална рецепта, а във всеки дом се прави по различен начин. Използвай този подход и в приготвянето на български ястия, сосове или в маринати за месо. Ако си ценител на пикантните храни, смеси лют червен пипер, черен пипер и пушен черен пипер. Можеш да използваш кафе на зърна или смляно кафе, малко черен пипер, чесън и малко червен пипер за кафена марината, а от натрошен чипс от царевица и любими подправки се получава хрупкава панировка. Виж нашата рецепта ТУК.
4. Сготви нещо красиво
Подбери продукти с един и същи цвят или просто разгледай социалните мрежи за вдъхновение. Красиво подредената храна обикновено е и по-вкусна, а и те кара да се чувстваш като в гурме ресторант сред комфорта на дома. Ако визуалните изкуства са силнатата ти страна, помисли как можеш да приложиш знанията си върху подреждането на чинията, но не го взимай твърде сериозно. Дори и да не е шедьовър този път, следващият ще бъде!
Приканваме те да запретнеш ръкави и смело да експериментираш, да заменяш съставки, които не ти допадат, да опитваш нови аромати и текстури - сладки, горчиви, солени, да създаваш свои собствени рецепти. Надяваме се, че по време на кулинарното си пътуването ще откриеш сладки награди, а защо не и няколко смешни ситуации.
Всички поръчки са с безплатна доставка до вашата врата.