Как да боядисаме яйцата с естествени съставки?

Заложи на натурални бои за великденските яйца!

Вярваме не само в здравословната храна, а и в здравословния начин на живот като цяло. В ежедневието ни има прекалено много вредни неща, за които дори не си даваме сметка. Едно от тях са синтетичните бои за великденските яйца. Тези изкуствени оцветители могат да предизвикат редица здравословни проблеми като алергии, обриви, главоболие, астма и други. За да избегнете тази опасност, заложете на естествени багрила. Даваме ви няколко идеи за боядисване с изцяло натурални съставки, за които може би не сте подозирали.

1. Натурални бои


Има множество плодове, зеленчуци, билки и подправки, с които да боядисате яйцата. Въпреки това някои са по-предпочитани от други заради по-красивия краен цвят:


Червено: брош (вид билка)

Жълто: куркума

Лилаво: боровинки

Синьо: червено зеле

Зелено: куркума и червено зеле

Оранжево: люспи от бял лук

Кафяво: кафе

2. Техника на приготвяне


За да постигнеш максимално наситени багри, използвай следните пропорции:

Червено:2 с.л. брош + 500 мл вода + 1-2 с.л. оцет

Жълто: 2 с.л. куркума + 500 мл вода + 1-2 с.л. оцет

Лилаво: 4 с.л. намачкани боровинки (замразени) + 400 мл вода + 1-2 с.л. оцет

Синьо: 3 с.л. червено зеле + 400 мл вода + 1-2 с.л. оцет

Зелено: смесват се синята и жълтата отвара

Оранжево: обелките на 2 лука + 500 мл вода + 1-2 с.л. оцет

Кафяво: 3 чаши еспресо + 1 с.л. оцет

Начинът на приготвяне за всички цветове е един и същ. Сложи определеното количество багрило в тенджера и добави водата. Засечи поне 30 минути, след като водата заври, за да е по-наситен цветът. Свали от котлона и остави боята да се охлади. Прехвърли я в стъклен буркан и добави 1-2 с.л. оцет.

Докато боята се охлажда, свари яйцата. Когато са готови, ги охлади със студена вода и ги разпредели в бурканите с различните цветове. Прибери ги в хладилник, защото боядисването може да отнеме до няколко часа. Периодично проверявай колко наситени са станали яйцата и извади тези, които вече ти допадат. Другите може да оставиш да „пренощуват“ в бурканите и да ги извадиш на следващия ден.

Извадените яйца се оставят да изсъхнат върху кухненска хартия. Не трябва да се подсушават, за да не се отстрани боята! Щом изсъхнат, ги намажи с олио за по-голям блясък.


Процесът за естествено боядисване на яйцата наистина отнема малко повече време, отколкото използването на синтетични бои. Въпреки това напълно си заслужава! Ще имаш красиви яйца, които не само че са безвредни, ами са още по-полезни.


Поръчай си сурови ядки за вкъщи

Всички поръчки са с безплатна доставка до вашата врата.

Поръчай онлайн
Магазин
Количка
Количката ви е празна.