5 места в България, които да посетите

"Опознай Родината, за да я обикнеш!" - Алеко Константинов

Есента ни очаква със своите пастелни цветове, дъждовни дни и прохладни вечери. Още имате възможност да посетите места, които сте отлагали или не знаете за тях. Като всички останали си повтаряме колко хубава страна имаме, колко много места има, които не сме посетили… Именно затова поставяме началото на нашия Travel guide.

Ние от Гривас ценим и съхраняваме българското чрез продуктите, които създаваме. Именно затова ви предизвикваме да посетите поне едно от долу изброените места в нашата любима България.

1. Цари Мали град


Специално за любителите на необятната стара българска история! Насладете се на истински чиста природа, далеч от шума на големия град и научете нови неща. Готино е за любознателните и интересно за малчуганите.

Цари Мали град е музеен комплекс в село Белчин и филиал на историческия музей в Самоков. Състои се от средновековната църква „Света Петка“, музейна част под нея и антична крепост, разположена на хълма над тях. Крепостта е обявена за паметник на културата с национално значение.

2. Перперикон


Отново за любителите на историята! Този път – за тези, които обожават разкопките и артефактите, скрита под тях. Ако обичате да се катерите – това е най-подходящото място за вас!

Перперикон е наричан още тайнственият свещен град. Представлява огромен скален масив в източните Родопи и за него се смята, че възниква преди около 8000 години. Каменният паметник се извисява близо до Кърджали и Перперешката река, от която се твърди, че древните хора са добивали злато.

3. Белинташ


Прекрасна природа, скали и мистерия! За хората, които са фенове на конспирациите – Белинташ е правилното място за бягство през уикенда.

В източната си част Родопите пазят вълнуваща тайна – Белинташ или „скалата на познанието“. Това е местност, където природните енергии си играят с явленията. Интересен факт е, че стрелките на компасите полудяват от магнетични сили. Снегът никога не се задържа върху скалите, а се топи веднага щом падне. Хората разказват за странни преживявания, а съществуващите легенди са толкова необикновени, та чак невероятни.

4. Каменна сватба


Връщаме се в околията на Кърджали и ви каним на сватба, която е там вече милион години. Скални форми в бяло, светлорозово и светлозелено се издигат недалеч от центъра на града и разказват любовни истории.

Легендата разказва, че Каменната сватба се е образувала по време на венчавка на момък от село Зимзелен и неговата любима. Но как се е объркало всичко и защо всички са се вкаменили? Това ще разберете, когато отидете на място и някой местен ви разкаже цялата история.

5. Лакатнишки скали


Панорамата, разкриваща се от скалите към дефилето на река Искър и гара Лакатник, ще остане дълго в съзнанието ви. Маршрутът е идеален за един ден или дълъг уикенд.

Скалите се издигат до 250м над Искър на отсрещния бряг срещу гара Лактник. Името и на гарата, и на скалите идва от формата на река Искър, която точно там прави остър завой, наподобяващ извивката на лакът на ръка.

Място, което си заслужава!

Надяваме се да приемете предизвикателството и да поемете по някой от горните маршрути! Изпращайте ни снимки, тагвайте ни в Instagram @grivasnuts и не забравяйте да хапвате вкусна храна – Чипс от Лимец, Чипс от Царевица и ядките ни със сигурност ще поддържат темпото високо! Ще очакваме и вашите предложения, за да допълним нашия Travel guide.


Поръчай си чипс за вкъщи

Всички поръчки са с безплатна доставка до вашата врата.

27,50лв за кашон от 15бр.

Поръчай онлайн
Магазин
Количка
Количката ви е празна.