5 нетрадиционни рецепти за постите

Разнообразете ежедневното си меню със здравословни и вкусни постни рецепти!

Големите празници са предшествани от период на пости. По този начин ги посрещаме пречистени – и телом, и духом.

Ако не постите, но искате да пробвате нещо вкусно и необичайно – опитайте нашите предложения по-долу. Липсата на месо и млечни продукти не изключва възможността да се насладите на вкусно хапване.

В настоящата статия сме събрали 5 постни рецепти, като обещаваме да не ви показваме поредната рецепта за пълнени чушки с боб. Независимо дали ги спазвате, за да почетете християнската традиция, или за да пречистите тялото си от токсините - гарантираме, че ще ви харесат!

1. Веган млечна салата


Любима българска разядка във веган вариант!

Предварително накиснете 200 гр сурово кашу за 8 часа. След това го отцедете и пасирайте заедно с 1 ч.ч. вода, сол и чесън на вкус и сока на ½ лимон. Нарежете 3 краставици на кубчета (пресни или кисели) и 1 връзка копър на ситно. Смелете 100 г орехи на едро. Смесете „млякото“ от кашу и краставиците и разбъркайте добре. Поръсете салатата със смлените орехи.

За още по-добър вкус сервирайте с Чипс от Лимец или Чипс от Царевица с морска сол! Може да поръчате своя кашон тук.

2. Постна майонеза


Високото съдържание на трансмазнини и холестерол превръщат майознезата във враг на здравословното хранене. Нейният постен вариант обаче е много по-полезен!

Комбинирайте 2 смачкани скилидки чесън, 1 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. дижонска горчица и 3 с.л. аквафаба (течността от консерва нахут) в подходящ съд. Пасирайте на висока скорост. Когато се получи гладка смес, започнете постепенно да прибавяте ¼ ч.ч. зехтин. Щом мазнината се усвои, майонезата е готова. Овкусете със сол и черен пипер.

Намажете на Пита Лимец и се насладете на вкусен и здравословен снак!

3. Постен овчарски пай


Случва се овчарският пай да бъде наричан „шотландска мусака“. Оригиналната рецепта включва месо и млечни продукти. Нашата вариация обаче е постна!

Обелете, нарежете на едро и сварете 800 гр сладки картофи (или обикновени). Когато са готови, ги отцедете и намачкайте с вилица. Към тях добавете 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер, както и 1 намачкана скилидка чесън. Сварете 150 гр соева кайма в 400 мл зеленчуков бульон (може и да използвате и леща). Нарежете 1 глава лук на кубчета и настържете на едро ренде 1 морков. Наситнете 4 скилидки чесън. В тиган сложете зеленчуците, 3 с.л. зехтин и около 150 мл вода. Оставете ги да се сготвят под капак, докато омекнат. След това към тях прибавете 1 ч.л. мащерка, 1 дафинов лист, 400 мл пасирани домати от консерва и соевата кайма. Овкусете със сол, пипер и 2 с.л. сос „Уорчестър“. Гответе, докато сместа се сгъсти.

Прехвърлете готовата смес в тава, а върху нея изсипете пюрето от картофи. Оформете шарки с помощта на лъжица и добавете малко зехтин или сол по желание. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 45 минути.

4. Пухкави бадемови палачинки


Палачинките са мечтана закуска за лежерни сутрини с любимите хора!

Смесете 1 ч.ч. бадемово брашно s ½ ч.л. бакпулвер, ¼ ч.л. сол.

Съвет: Може да приготвите сами бадемовото брашно, като за целта ще са ви необходими 100 гр сурови бадеми Гривас. Използвайте мощен блендер или чопър, за да ги смелите на брашно.

В друга купа намачкайте 1 голям банан и към него добавете 60 мл ядково мляко, 1 ч.л. разтопено кокосово масло и 1 ч.л. екстракт от ванилия. Към мокрите съставки добавете сухите и бъркайте, докато получите хомогенна смес.

В тиган, загрят на средна степен, сложете кокосово масло и изсипете част от сместа. Гответе, докато на палачинката започнат да се образуват балончета. Гарнирайте палачинките с полезни сурови ядки Гривас, пресни плодове, домашно сладко или други любими топинги!

5. Чия пудинг с карамел и фъстъци


Чия пудингът е изключително вкусен, здравословен и лек десерт! Пригответе нашия вариант и удовлетворете глада за сладко без капка угризение.

Разбъркайте 6 с.л. семена чия с 25 гр натурално какао на прах, 1 с.л. кленов сироп (може да се замени с мед), 1 ч.л. екстракт от ванилия и 340 гр нискомаслено кокосово мляко. Оставете сместа да се сгъсти в хладилник за 1 денонощие. Когато чия пудингът се е сгъстил, добавете 1 с.л. какаови зърна и 2 нарязани фурми.

Направете карамела, като добавите 3 с.л. фъстъчено масло, 3 с.л. кленов сироп (може да се замени с мед) и щипка сол в малка тенджера на среден огън. Добавете 2 с.л. нискомаслено кокосово мляко и бъркайте още минута. Когато сместа потъмнее, значи е готова.

В чаша или купа сложете част от чия пудинга, върху нея карамел и поръсете с натрошени печени фъстъци Гривас и какаови зърна. Истинско шоколадово изкушение!

Постната храна може да бъде разнообразна и супер вкусна. Ще се радваме да видим вашите интерпретации на нашите рецепти! Изпращайте ни снимки в Instagram на @grivasnuts.


Поръчай си чипс за вкъщи

Всички поръчки са с безплатна доставка до вашата врата.

27,50лв за кашон от 15бр.

Поръчай онлайн
Магазин
Количка
Количката ви е празна.