Научи всичко за предимствата на ядковите млека и как да си ги направиш сам!
В последни години ползите на прясното краве мляко стават все по-оспорвани. Поради тази причина много хора го замениха с ядково. То може да бъде направено както от различни видове ядки, така и от някои зърнени култури. Общото между тях са здравословни ползи, които имат за организма. В настоящата блог статия ще ви разкажем за тях и ще ви дадем предложения как да го приготвите лесно вкъщи!
Най-разпространеното ядково мляко е соевото. Ползите от неговата консумация също биват поставяни под въпрос, затова е препоръчително винаги да проверявате състава му. Бъдете сигурни, че е направено от био соя, за да нямате съмнения относно произхода му и наличие на ГМО. Соевото мляко е богато на протеини, тиамин, витамините B12 и E, калций и други макро- и микроелементи. Благоприятства здравето на кожата и косата, спирайки преждевременното стареене.
Бадемовото мляко е сред най-предпочитаните. То е както нискокалорично, така и безспорно полезно. Бадемите са страхотен източник на витамини от групата B, C, E, D и K, на калций, магнезий, цинк, селен, омега-3 и омега-6 мастни киселини и редица други жизненоважни минерали. Редовната му употреба нормализира работата на черния дроб и прочиства кръвта. Също така се бори успешно с хроничния стрес и проблемите със съня. Бадемовото мляко спира киселините и подобрява функциите на стомашно-чревния тракт.
Млякото от кашу съдържа полезни мазнини, протеини, антиоксиданти и множество витамини и минерали. Сред тях са витамин K, магнезий, желязо, мед, цинк. Кашуто подобрява сърдечното и очното здраве, контролира кръвната захар и подсилва имунната система. Има предположения, че този вид ядки може да има антиракови действия. Въпреки това има нужда от още проучвания за доказването на тази теза.
Лешниците са богати на мазнини, протеини и микроелементи. Те включват калий, калций, магнезий, натрий, желязо, цинк и други. Лешниковото мляко укрепва имунната система и има положително действие върху сърдечно-съдовата система. Освен това се препоръчва на кърмещите жени, защото лешниците стимулират производството на кърма.
Кокосовото мляко се прави от месестата част на зрели кокосови орехи. То е особено популярно в екзотичните страни, където растат кокосовите дървета. Въпреки това става все по-използвано и в останалата част от света както заради вкуса си, така и заради здравословните си свойства. Кокосовото мляко е с високо съдържание на витамини от групата B, C, E, антиоксиданти, магнезий, калий, фосфор и желязо. Тези микроелементи подобряват здравето на сърцето, мозъка, костите и засилват имунната система.
Направата на ядково мляко може да звучи трудоемка, но всъщност е изключително лесна! За още по-голямо улеснение направихме кашон за ядкови млека, съдържащ сурови бадем, кашу и лешник. Намери го в онлайн магазина ни. Ето и три лесни, бързи и здравословни рецепти, с които да го уползотвориш:
- Бадемово мляко
1 ч.ч. накиснати сурови бадеми Гривас
2-3 ч.ч. вода
Подсладител по желание (мед, фурми, кленов сироп, стевия, агаве)
Накисни суровите бадеми за поне 12 часа. Покрий ги с кърпа. След това ги изцеди и измий хубаво. Сложи ги в блендера заедно с 2 ч.ч. вода и подсладителя докато се получи гладка каша. Ако е необходимо, добави още вода. Прецеди получената смес през марля (нестерилизирана, за да не мирише неприятно) и го съхранявай в стъклена бутилка в хладилника. Консумирай до 2 дни.
- Mляко от кашу
1 ч.ч. накиснато сурово кашу Гривас
2-3 ч.ч. вода
Подсладител по желание (мед, фурми, кленов сироп, стевия, агаве)
Накисни суровото кашу за най-малко 3 часа в покрит с кърпа съд. Когато е готово, го изцеди и измий. Добави го в блендер заедно с водата и подсладителя. Трябва да се получи гладка каша. Млякото от кашу може да не се прецежда през марля, за разлика от другите ядкови млека. Съхранява се в стъклена бутилка в хладилник до 3 дни.
- Лешниково мляко
1 ч.ч. накиснати сурови лешници Гривас
2-3 ч.ч. вода
Подсладител по желание (мед, фурми, кленов сироп, стевия, агаве)
Лешниците трябва да се накиснат за поне 8 часа. През това време ги покрий с кърпа. Отцеди водата и измий лешниците. След това ги сложи в блендер с 2-3 ч.ч. вода и подсладителя. Добави повече вода при нужда. Прецеди млякото през марля и съхранявай в хладилник до 1 седмица.
* След като направиш лешниковото мляко, може да му добавиш какао на прах, с което ще придобие чудесен шоколадов вкус!
Интересно: Пулпата, останала от направата на ядковите млека, може да бъде използвана за сладкиши и смутита.
Всички поръчки са с безплатна доставка до вашата врата.