Сезонно хранене: принципи и ползи

"Трудно е да мислиш за негативни неща, докато си похапваш домашно отгледан домат.“ - Луис Гризард

Преди магазините и супермаркетите е имало единствено местни пазари. Сезонната продукция е била продавана и консумирана, докато е прясна. С модерните технологии и пакетираните храни днес сме позабравили за храненето „по сезони“. Въпреки това то има множество предимства, заслужаващи вниманието ни.

Принципи и ползи


Принципът на сезонното хранене е да се консумират плодове и зеленчуци, характерни за конкретния сезон и географска ширина. Най-често те са отгледани навън, в истинска почва, от която са успели да усвоят хранителни вещества. Това ги прави още по-богати на качествени витамини, минерали и ензими. Освен това сезонните продукти осигуряват голямо количество фитонутриенти, имащи антиоксидантно и противовъзпалително действие. По този начин ни предпазват от различни заболявания и подобряват цялостното ни здраве.

Сезонните плодове и зеленчуци се продават от местни производители. Купувайки ги, подкрепяме тях и ги стимулираме да се развиват. Цените им са по-достъпни, което ни позволява освен да се храним здравословно, да оптимизираме семейния бюджет.

Друго чудесно предимство на сезонната продукция е, че ни позволява да опитаме нови вкусове. Не се страхувай да купиш плод или зеленчук, който не си пробвал преди. Експериментирай с интересни сезонни рецепти и ти гарантираме, че ще преоткриеш множество продукти!

Сезонни храни за месец май:


Зеленчуци: зелена салата, спанак, киселец, коприва, левурда, репички, пресни картофи, пресен чесън, пресен лук, моркови, гъби, аспержи.

Плодове: ягоди

Подправки: магданоз, копър, джоджен, кориандър, салвия, мента, розмарин, мащерка, девисил

Разнообрази и подобри ежедневното си меню, като залагаш на сезонни плодове и зеленчуци. Ще усетиш ползите, защото ще предоставиш на тялото си необходимите витамини и минерали и ще се чувстваш по-здрав и енергичен!


Поръчай си сурови ядки за вкъщи

Всички поръчки са с безплатна доставка до вашата врата.

Поръчай онлайн

Виж повече здравословни продукти

    Магазин
    Количка
    Количката ви е празна.