Защо е важно да активираме ядките?

"Знае ли човек как да яде, е разрешил една от най-важните задачи на своя живот" - Петър Дънов

Ядките са предпочитана междинна закуска или здравословна добавка към салати, десерти, основни ястия. Малко хора обаче знаят, че ядките може да се активират преди консумация. Какво означава това?

В настоящата блог статия ще обясним подробно какво представлява „активацията на ядките“, защо е необходима и как да я направиш!

Ядки, наред със семена, бобови и зърнени култури, съдържат ензимни инхибитори и фитинова киселина.


Ензимните инхибитори са защитен механизъм, предпазващ ядките от гниене, докато почвата не е подходяща за покълване. Фитиновата киселина се намира в обвивката на ядката. Тя я предпазва от слънчевата радиация, насекоми и други вредители.

Ензимните инхибитори и фитиновата киселина са жизненоважни за ядките, но за нас са вредни в по-големи количества.


Те пречат на разграждането на големи протеинови молекули, което нанася щети върху организма - храносмилателни проблеми, минерални дефицити, понижен имунитет и други.

Тези неприятни последствия ще избегнем чрез предварителна активация. Процесът започва с накисване във вода за определен период от време. По този начин ензимните инхибитори се неутрализират, а фитиновата киселина се „отмива“. Протеинът става по- лесен за абсорбиране, стимулира се производството на полезни ензими и се увеличава количеството витамини.

Правила за накисване на ядките


Ядките трябва да се накиснат в хладка вода, така че да ги покрие и да останат няколко сантиметра отгоре.

В ядките има повече ензимни инхибитори, отколкото фитинова киселина. Препоръчително е към водата да се добави хималайска сол. Тя активира ензими, неутрализиращи ензимните инхибитори. След като измине необходимото време за накисване, изхвърлете водата и изплакнете добре ядките. Съхранявайте в хладилник и консумирайте до 24 часа.

*Ако искате ядките да издържат повече време, ги изсушете след накисване. Това става както в дехидрататор (на 50 градуса за 12 – 18 часа), така и във фурна с вентилатор (на възможно най-ниската температура). Изсушените ядки прехвърлете в плътно затварящ се стъклен буркан и го приберете в хладилник. Годността им вече е няколко месеца!

Таблица с вид ядка и времето ѝ за накисване:

Бадем8 - 12 часа
Кашу2 - 3 часа
Лешници8 - 12 часа
Фъстъци (те всъщност са бобови, не ядки)8 - 12 часа

Някои видове ядки като шамфъстък например не се накисват.

Ядките са истинска съкровищница на полезни вещества, за които сме разказали в предишна статия. Включи ги в ежедневното си меню и усети ползите им!


Поръчай си сурови ядки за вкъщи

Всички поръчки са с безплатна доставка до вашата врата.

В единичен пакет или кашон с 20 бр.

Поръчай онлайн
Магазин
Количка
Количката ви е празна.